Isänpäivä

Isäleikkejä ja vaihtovaippoja

Vaikka Kalevalasta ei löydy kummoisia isähahmoja, löytyy sieltä silti laaja joukko persoonallisia mieshahmoja, kuten esimerkiksi Ilmarinen, Väinämöinen ja Kullervo. Mitäpä jos nämä tutut hahmot sijoitettaisiin nykypäivään, ja vieläpä isä-rooliin? Minkälaisia isähahmoja ja esikuvia he itse olisivat omille lapsilleen?

Kalevalassa Ilmarinen tunnetaan taitavana seppänä ja urheana sankarina, joka takoo Sammon sekä taivaankannen. Hän voisi tämän kuvauksen perusteella olla pitkää päivää painava duunari-isä, joka vielä töiden jälkeen puuhaisi kotona lasten ja kotiaskareiden parissa. Ilmarinen olisi mies, joka ei osaisi istahtaa paikoilleen hetkeksikään. Tämä juro puuhamies rakentaisi vaivatta terassia samalla kuin tyhjentäisi astianpesukonetta, remontoisi kylppäriä ja siinä samassa vielä vaihtaisi talvirenkaita ja vaippoja.

Väinämöinen taas on Kalevalan runonlaulaja ja suuri tietäjä. Väinämöisen voisi kuvitella hieman boheemiksi hipsteri-isäksi, joka on tullut isäksi hieman vanhemmalla iällä. Vapaa kasvatus, vihreät elämäntavat sekä jälkipolvelle jaetut lukuisat elämänviisaudet kuuluisivat Väinämöisen isähahmon ominaisuuksiin. Väinämöinen olisi isänä suurta viisautta huokuva moderni kasvattaja ja vahva roolimalli lapsilleen, vaikka joskus ilmestyisikin hakemaan heitä myöhässä päiväkodista, sillä ei löytänyt luomubanaaneja kaupasta.

Kullervo on Kalevalan kaunis, kultahiuksinen mies, jota epäonni kuitenkin suosii. Kullervo olisi ehdottomasti nykyajan naistenmies. Hänen narsistinen luonteensa kaipaisi jatkuvaa huomiota, mutta hän pelkäisi kuitenkin sitoutumista. Häntä leimaisi itsekeskeisyys sekä vastuun välttely, eikä isänä olo kuuluisi hänen suurimpiin kiinnostuksen kohteisiinsa. Kullervo olisi isä, jota lapset tapaisivat säännöllisen epäsäännöllisesti, eli silloin kun häntä huvittaisi leikkiä isää. Hän ei muistaisi aina osallistua koulun vanhempainiltaan tai lastensa syntymäpäiville, sillä naisseikkailujen hurmiossa velvollisuudet tuppaisivat välillä unohtumaan.

Muistetaan tänään siis näitä oman elämämme Kullervoja, Ilmarisia ja Väinämöisiä lämmöllä, sillä ei väliä minkälainen isärooli kenelläkin on, ovat kaikki isät tänään juhlimisen arvoisia.

KUVAT: ILMARINEN, LIISA SOLLO – VÄINÄMÄINEN, VENLA ANTTILA – KULLERVO, ILONA AALTONEN.

TEKSTI: JEMINA SORMUNEN